آسانسور های ضد آتش: تکنولوژی ها و استانداردهای ایمنی برای ساختمان های بلند
آسانسور های ضد آتش: تکنولوژی ها و استانداردهای ایمنی برای ساختمان های بلند
تا به حال اسم آسانسور ضد آتش به گوشتان خورده؟! آسانسور ضد آتش آسانسوری میباشد که برای زمان آتش سوزی و مواقع ضروری ساخته شده است.
این آسانسور چه مزایا و معایبی دارد؟! از آسانسور در چه ساختمانهایی استفاده میشود؟! و همچنین کاربرد این آسانسورهای ضد آتش چیست؟! آیا میدانید بر اساس چه استانداردهایی تولید میشوند؟!
اگر میخواهید آسانسور ضد آتش را در ساختمان خود نصب کنید،نیاز است تا درباره این موضوع اطلاعات کافی را کسب کنید. پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
آسانسور ضد آتش چیست؟!
آسانسور ضد آتش از انواع آسانسور میباشد که برای موارد خاص و اضطراری، برای مثال در زمان آتش سوزی از آن استفاده میکنند.
همانطور که میدانیم آسانسورهای عادی در زمان آتش سوزی خاموش میشوند تا جلوی به وجود آمدن مشکل در استفاده از آسانسور، گرفته شود.
اما آسانسورهای ضد آتش در این شرایط به عنوان وسیله کمکی میتوان از آنها برای خارج کردن افراد از ساختمان استفاده کرد.
ویژگیهای آسانسورهای ضد آتش
همانطور که گفتیم از آسانسورهای ضد آتش در زمان آتش سوزی میتوان استفاده کرد. ویژگیهای مهم این آسانسورها را در این قسمت از مقاله با یکدیگر بررسی میکنیم:
-
کابین و دربهای این آسانسور مقاومت بالایی در برابر آتش دارند:
در ساخت کابین و دربهای این آسانسورها موادی به کار رفته است،که آنها را در برابر حرارت بالا و آتش مقاوم کرده است و همچنین اجازه وارد شدن دود و گرما را به درون کابین نمیدهد.
-
آسانسور ضد آتش مجهز به سیستم تهویه میباشد:
همانطور که گفتیم این آسانسورها دارای سیستمهای تهویه هستند که اجازه ورود دود به درون کابین را نمیدهد. و باعث میشود مسافران در سلامت کامل از ساختمان خارج شوند .
-
دارای برق اضطراری نیز هستند :
آسانسورهای ضد آتش مجهز به برق اضطراری هستند و زمانی که برق قطع شود،آسانسور خاموش نمیشود و همچنان کار میکند.
-
مجهز به کنترلهای ایمنی:
در زمان آتش سوزی سیستم کنترل ایمنی آسانسور،آسانسور را به طبقه امن میبرد و آن را برای نیروهای امدادی آماده میکند.
-
نیروهای امدادی میتوانند از آن استفاده کنند:
آتشنشانها میتوانند در زمان آتش سوزی به آسانی از این آسانسورها استفاده کنند و جان افراد را نجات دهند.
کاربردهای آسانسورهای ضد آتش
آسانسورهای ضد آتش دارای کاربردهای متفاوتی دارند.آنها در ساختمانها و فضاهایی که امکان آتش سوزی وجود دارد، مورد استفاده قرار میگیرند. از اصلیترین کاربردهای آسانسورهای ضد آتش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
خارج کردن افراد از ساختمان در مواقع ضروری:
هنگام آتش سوزی میتوان از آسانسورهای ضد آتش برای تخلیه ساختمان استفاده کرد. این آسانسورها در این مواقع بسیار کاربردی بوده و مخصوصاً برای افرادی که معلول هستند گزینه بسیار مناسبی میباشند.
-
حمل و نقل آسان وسایل و تجهیزات و همچنین نیروهای امدادی:
در هنگام آتش سوزی، آتشنشانها باید بتوانند به سرعت در طبقات ساختمان جابجا شوند تا به افراد کمک کنند ،پس استفاده از این آسانسورها آتشنشانها کمک میکند،تا بتواند به راحتی در طبقات منتقل شوند تا بتوانند جان افراد را نجات دهند.
-
از جان افراد محافظت میکنند:
اگر ساختمان مرتفع باشد، افراد مجبور میشوند از پلهها استفاده بکنند که این بسیار کار خطرناکی است. آسانسورهای ضد آتش با قابلیتهایی که دارند باعث میشوند که افراد بدون کوچکترین آسیبی از ساختمان خارج شوند.
-
آسانسور ضد آتش در زمان قطعی برق نیز کار میکند:
این آسانسورها دارای سیستم برق اضطراری میباشند و زمانی که برق قطع شود آسانسور همچنان به کار خود ادامه میدهد و افراد را در سلامت کامل جابجا میکند.
-
از این آسانسور در بیمارستانها و درمانگاهها استفاده میشود:
در بیمارستانها بیمارانی مختلف وجود دارد که ممکن است وضعیت وخیمی داشته باشند، در این مواقع آسانسورهای ضد آتش کمک میکنند تا بیماران سریعا به طبقه موردنظر منتقل شوند.
-
در ساختمانها بزرگ اداری استفاده میشوند:
میتوان از آسانسورهای ضد آتش در ساختمانهای بسیار بزرگ مثل هتلها، تالارها، ساختمانهای اداری و مراکز خرید استفاده کرد. زیرا اگر زمانی آتش سوزی رخ دهد،این آسانسورها میتواند امنیت افراد را تضمین کند.
مزایا و معایب آسانسورهای ضد آتش
آسانسور ضد آتش نیز مثل دیگر آسانسورها دارای مزایا و معایبی هستند. این آسانسورها در ساختمانهای متفاوت بسته به نوع نیاز، استفاده میشوند. در این بخش از مقاله مزایا و معایب آسانسورهای ضد آتش را بیان میکنیم :
مزایای آسانسورهای ضد آتش:
- ایمنی بالایی در شرایط ضروری دارند
- خیلی سریعتر و آسانتر میتوان ساختمان را تخلیه کرد
- آسانسور ضد آتش باعث میشود آتشنشانها و افراد امدادی بتوانند سریعا در ساختمان جابجا شوند.
- آسانسورهای ضد آتش در برابر حرارت دود و گرما مقاوم هستند.
- همچنین این آسانسورها دارای سیستمهای برق اضطراری نیز میباشند.
معایب آسانسورهای ضد آتش:
- آسانسورهای ضد آتش هزینه بسیار بیشتری نسبت به دیگر آسانسورها دارند. زیرا در ساخت آنها از متریال مقاوم استفاده میشود.
- این آسانسورها باید به صورت دقیق و مداوم نگهداری شوند تا کارایی خوبی در مواقع اضطراری داشته باشد.
- نصب این آسانسورها سخت و پیچیده میباشد و باید در نصب آن یکسری استانداردها را رعایت کرد.
- از دیگر معایب آسانسورهای ضد آتش محدودیت مکان میباشد و در ساختمانهای کوچک امکان نصب این آسانسورها وجود ندارد.
- از آسانسورهای ضد آتش در بعضی شرایط نمیتوان استفاده کرد؛ برای مثال زمانی که آتش سوزی نزدیک چاه آسانسور باشد ،نباید از آسانسور استفاده کرد.
استانداردهای ایمنی آسانسورهای ضد آتش
در ساخت آسانسورهای ضد آتش استانداردهایی جهت ایمنی این آسانسورها وضع شده است. این استانداردها به دلیل تضمین ایمنی و عملکرد این آسانسور ها میباشند. اصلیترین استانداردهای ایمنی که در آسانسورهای ضد آتش باید رعایت کرد ،عبارتند از:
-
استاندارد بینالمللی EN 81-72
از مهمترین استانداردهای ساخت نصب آسانسورهای ضد آتش میباشد. همچنین از این استاندارد در بسیاری از کشورها و همچنین اروپا استفاده میشود.
مواردی که در این استاندارد باید رعایت شود شامل سیستم تهویه،مقاوم بودن در برابر آتش و حرارت،عملکرد صحیح در زمان آتش سوزی میباشد.
-
استاندارد NFPA 101
این استاندارد مربوط به حفظ جان افراد در ساختمانها میباشد و انجمن ملی حفاظت از حریق آمریکا این استاندارد را ثبت کرده است. اما نکاتی که باید در این استاندارد رعایت کرد به شرح زیر میباشد:
- وجود راهها و مسیرهای کاملاً ایمن جهت خارج کردن افراد
- مجهز بودن به سیستم اعلام حریق و برق اضطراری
-
استاندارد ASME A17. 1
کاربرد این استاندارد بیشتر در کشورهای کانادا و آمریکا میباشد. نکتههایی که باید در این استاندارد به آن توجه کرد به صورت زیر میباشد:
- مواد استفاده شده در تولید آسانسورهای ضد آتش، باید در برابر آتش مقاوم باشند.
- در چاه آسانسور نباید دود وارد شود و همچنین باید در برابر آتش مقاوم باشد.
- باید مجهز به سیستم کنترل هوشمند نیز باشد.
-
استاندارد ISO 4190
این استاندارد مربوط به جنبه های متفاوت نصب و طراحی آسانسور میباشد. مقرراتی که در این استاندارد باید رعایت کرد عبارتند از:
- دربهای این آسانسورها باید به گونهای طراحی شوند تا از ورود حرارت و دود جلوگیری شود و در برابر آنها از خود مقاومت نشان دهد.
- مانند دیگر استانداردها، در این استاندارد نیز باید سیستم برق اضطراری نصب شود.
-
استاندارد BS 9999
این استاندارد جهت کم شدن خطرات ناشی از آتش سوزی میباشد.
-
استاندارد ملی ساختمان ایران
این استاندارد در ایران بوده و برای ایمنی آسانسورها و پله برقیها میباشد.
به صورت کلی متوجه شدیم که این استانداردها بر عواملی مثل جلوگیری از ورود حرارت و دود،مقاوم بودن در برابر گرما،سیستم برق اضطراری و کنترل خودکار تاکید میکنند.
سخن پایانی
آسانسورهای ضد آتش از پیشرفته ترین آسانسورهایی هستند که برای شرایط ضروری و حیاتی استفاده میشوند. از این آسانسورها در ساختمانهای بلند و چند طبقه استفاده میکنند.
همانطور که در این مقاله مطالعه کردید در این آسانسورها استانداردهای خاصی رعایت شده است که همین موضوع باعث ایمنی بیشتر و کارایی بهتر آسانسورهای ضد آتش شده است.
اگر این مقاله برایتان مفید بود میتوانید دیگر مقالات وب سایت ما مثل چگونه آسانسورهای مدرن مصرف انرژی را بهینه میکنند؟ و بهترین شرکت آسانسور تهران را نیز مطالعه کنید.