موتورهای آسانسور

۱ سال پیش

موتورهای انواع آسانسور یکی از قطعات اصلی و کلیدی و به اصطلاح قلب هر آسانسور و بالابر ها بوده و در واقع یکی از فاکتورهای اساسی و مهم در آسانسورها می باشد که انتخاب نوع موتور و ظرفیت اسمی و کیفیت آن ابتدا با انجام محاسبات فنی که ظرفیت کابین و طول مسیر (تعداد طبقات) تعیین می گردد چرا که با تعیین ظرفیت موتور ارائه نیروی محرکه لازم برای حرکت عمودی کابین آسانسور را از موارد بسیار حائز اهمیت می باشد و جهت سهولت در انتخاب ظرفیت و توان موتور در آسانسور هایی که طبقات تیپ و قابل طبقه‌بندی و در شرایط یکسان به شرح جدول پیوست مشخصات و تعیین ظرفیت و تعداد طبقات آسانسور مورد نصب قابل انتخاب می باشد.

موتورهای آسانسور که در ایران مورد استفاده واقع می شود در قالب دو نوع گیربکس و گیرلس می باشد که در ساختمان‌های پنج طبقه عمدتاً از نوع گیربکس انتخاب و در ساختمان های بیشتر از پنج طبقه و بلندمرتبه سازی عمدتاً از نوع گیرلس انتخاب و به کار گرفته می‌شود هرچه قدرت موتور مناسب‌تر باشد زمان کمتری جهت جابجایی و طول مسیر طبقات را در پی خواهد داشت.

مشخصات کمی و اجزاء تشکیل دهنده موتورهای گیربکسی:  موتور های فوق که دارای چرخ دنده کاهنده و ترمز دستی استاتور، فلکه گیربکس، بلبرینگ، فن، شفت خروجی، پوسته و کوپلینگ اتصال اینکودر و سایر متعلقات اجزا تشکیل دهنده موتورهای گیر بکسی می باشد.

موتورهای گیرلس در دو حالت ساده و حالت اتوماتیک می‌توانند تعبیه شود که در حالت اتوماتیک با نصب قطعات مورد نیاز در حالت دو سرعته که باعث سرعت تدریجی آسانسور را افزایش داده که به مراتب از موتورهای گیر بکسی تک سرعته از کارآیی مناسب تری برخوردار می باشد. البته موتور گیربکس دو سرعته آسانسور عیوبی هم دارد مثلاً در افزایش هزینه برق اثر گذار می باشد موتورهای گیرلس که به دلیل کارایی مطلوب تر، کم صدا بودن، سرعت و ظرفیت بالا که در سال های اخیر مورد استقبال بهره‌برداران واقع در آسانسورهای با طبقات و ارتفاع بیش از ۶ طبقه مورد استفاده قرار می گیرد.

 اجزاء موتورهای گیرلس شامل پوسته، موتور، شفت،  بلبرینگها، روتور، استاتور، فلکه کشش، سیستم ترمز، لنت ها، صفحات اصطحکاکی، مگنت، فنر اهرم آزاد کننده و سایر قطعات تشکیل دهنده اجزای موتور گیرلسی می باشند.

علاوه بر دو نوع موتور های فوق الذکر نوعی موتور در آسانسورهای هیدرولیکی کاربرد دارد که شامل دو نوع موتور هیدرولیکی مغروق در روغن و موتور هیدرولیکی خشک هوا خنک تقسیم می شوند که نوع موتور هیدرولیکی غرق در روغن با توان بالاتری هدایت آسانسور را در پی خواهد داشت و موتور آسانسور های پنوماتیک عملکرد آن فشرده سازی هوا می باشد به طوری که انرژی منتشر شده در فشرده‌سازی هوا را به انرژی مکانیکی می‌تواند ارتقا دهد و در نتیجه همین کار به جابجا شدن آسانسور یا بالابر کمک می کند. از مزیت‌های خوب این موتورها می‌توان به امنیت کاربردی آن اشاره نمود که عموماً برای بسیاری از منازل مورد استفاده قرار می گیرد.

تفاوت های موتور های گیربکس و گیرلس: مهمترین تفاوت موتورهای آسانسور در نوع مورد نظر عمده ترین آن در مصرف برق که در موتورهای گیرلس به مراتب پایین تر از نوع گیربکس و همچنین تولید بیشتر انرژی و کارایی در موتور های گیرلس نسبت به گیربکس می‌توان اشاره کرد و علاوه بر این صدای کم موتورهای گیرلس که با ایجاد آهنربای دائمی و ولتاژ ها و فرکانس های متغیر و همچنین کمپلکت بودن و شکل ظاهری و اشغال حداقل فضاامکان قرار گیری در دیواره چاه آسانسور و عدم نیاز به احداث موتورخانه آسانسور نیز قابل نصب می باشد. از اهم مزیت های موتور های گیرلس می باشد که با توجه به ایمنی بالای آن استقبال زیادی از این نوع موتورها شده است و در حال حاضر برند های وارداتی ساخت کشور اروپایی و تحت لیسانس از کشور چین نیز وارد می‌شود که رایج‌ترین آنها ویتور، زیلابگ و آلبرتو ساسی که در حال حاضر عرضه می شود.

نحوه جاگذاری و نصب موتورهای آسانسور: ابتدا با ساخت شاسی موتور از نظر ارتفاع و زاویه اتصال به فلکه موتور ساخته می شود و با اتصال پلیت فلزی و صفحه تمجید نسبتاً نرم  جهت جلوگیری از لرزش و صدای بیش از حد در دو فضای موتورخانه آسانسور و یا استقرار آن که در دیواره چاه آسانسور نصب می شود البته فلکه موتورهای گیرلس به طور مستقیم در شفت آسانسور نصب می شود این ویژگی نصب در دیواره چاه را دارد ضمن اینکه اساساً در طبقات کمتر و با ترافیک مسافر کم از موتورهای گیربکسی و طبقات زیاد و ترافیک بالای مسافر از موتورهایی گیرلس استفاده می شود و طبق برآوردها موتور های گیرلس به میزان ۴۰ درصد در مصرف برق می تواند صرفه جویی نماید ضمن اینکه در صورت استفاده از موتورهای گیرلس انجام روغن کاری حذف می‌شود.

 انواع کلی موتور های گیربکس:  شامل موتورهای AC تک سرعته، AC دو سرعته، AC با ولتاژ و فرکانس متغیر و DC با ولتاژ متغیر که بر اساس نوع الکتروموتور خود به صورت دو دسته  VVVF  و  ACVV می توان دسته بندی گردید.

 انواع کلی موتورهای گیرلس: موتورهای گیرلس در انواع بسیار طراحی و تولید شده است ولی به دو دسته کلی قابل تقسیم بندی می باشد.

موتورهای گیرلس شبکه ای یا درامی: ابعاد کوچک داشته و وزن کم که عدم نیاز به فن خنک کننده و قابل کنترل توسط تابلو فرمان بسیار مناسب در آسانسورهای MRL بدون موتورخانه می باشد.

موتور گیربکس دیسکی یا تحت: امکان افزایش قطر فلکه کشش برای دوانی یک سرعت ثابت نسبت به نوع شبکه‌ای را دارد به طوریکه با کاستن از سرعت زاویه ای موتور حرکت نرمتری را ارائه می نمایند ظمناً قابلیت نصب در موتورخانه و دیواره چاه را دارد ضمن اینکه مقاومت بالایی در مقابل ضربات ناشی از حمل ونقل و پاراشوت آسانسور را دارد  و از دو سیستم ترمز معمولی و هندریل به سهولت قابل استفاده می باشد.

شرکت آسانسور رازی با بهره مندی از کارشناسان مجرب و ده ها نمایندگی در سراسر کشور شمال، جنوب، شرق و غرب  توانایی انجام تغییرات و به روز رسانی و جایگزینی قطعات آسانسورهای وارداتی با برندهای موجود و قابل عرضه در بازار داخلی و اخذ تائیدیه استاندارد برای انواع آسانسور را برخوردار می باشد. در صورت نیاز به ارائه خدمات با واحد پشتیبانی و خدمات فنی شرکت آسانسور رازی تماس حاصل فرمائید. نشانی وبسایت www.razielevator.com تلفن های تماس : 16-66523715-021 داخلی 102- 101" شرکت آسانسور رازی افتخار دارد در رفع مشکلات فنی آسانسورهای شما مفید واقع گردد"